Handhaving energiebesparende maatregelen

Tuesday 05 January 2021

Verminderen CO2-uitstoot

Om de gemiddelde temperatuurstijging op aarde beperkt te houden moeten we de CO2-uitstoot verminderen. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat we in Nederland in 2030 onze CO2 uitstoot met 49% willen verminderen ten opzichte van 1990. Bedrijven hebben een belangrijk aandeel in deze uitstoot en kunnen dus een grote bijdrage leveren aan de vermindering van CO2 uitstoot. Naast de bijdrage aan het milieu zijn energiebesparende maatregelen ook een interessante investering met een goed rendement. Het zorgt voor een directe kostenbesparing.

 

Energiebesparingsplicht

De Wet milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren én hierover te rapporteren. U dient hieraan te voldoen als uw bedrijf of instelling per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt. Voor 19 bedrijfstakken zijn standaardmaatregelen opgenomen in de zogeheten erkende maatregelenlijsten energiebesparing. Op de website van Rijkswaterstaat kunt u vinden welke maatregelen uw bedrijf moet nemen.

 

Wettelijke verplichtingen energiebesparing

Het kan zijn dat naast de verplichting tot het nemen van energiebesparende maatregelen er nog meer verplichtingen van toepassing zijn op uw organisatie. Deze verplichtingen zijn hieronder nader toegelicht. Ook hiervoor geldt dat wanneer u hieraan niet voldoet dat financiële gevolgen voor u kan hebben in de vorm van een dwangsom.

 

Informatieplicht energiebesparende maatregelen

Verbruikt uw bedrijf of instelling per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om u ook te melden. Dit betekent dat u uiterlijk in 2019 moest rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Dat doet u in eLoket van RVO. Nog niet gerapporteerd? Controleer of u een informatieplicht heeft en rapporteer alsnog. U bent als gebruiker van energie verantwoordelijk voor het nakomen van deze verplichtingen. Het staat er los van of u ook de eigenaar van het pand bent. Uiteraard kunt u te nemen maatregelen eventueel in overleg met de eigenaar van uw pand nemen. Meer informatie: website van RVO

 

Keuringsverplichting klimaatinstallatie

De keuringsplicht voor verwarmings- en airconditioningssystemen is sinds maart 2020 opgenomen in het Bouwbesluit. De ondergrens van de keuringsplicht voor zowel verwarmings- als airconditionings-systemen geldt vanaf een vermogen van 70kW. Dit betekent dat alleen systemen van meer dan 70 kW verplicht moeten worden gekeurd. Verwarmingssystemen moeten eens in de vier jaar worden gekeurd en airconditioningsystemen eens in de vijf jaar. Ook combinaties van airconditionings- en ventilatiesystemen en combinaties van verwarmings- en ventilatiesystemen vallen onder de keuringsplicht. Bij deze keuringen moet er ook gekeken worden naar de ventilatie-onderdelen in het systeem. Van elke keuring dient een keuringsrapport te worden opgesteld met advies voor kosteneffectieve verbetering van de energieprestatie van het systeem, dat aan de eigenaar of huurder wordt overhandigd. Er geldt een verplichting om de keuringen binnen 4 weken af te melden in het SCIOS-register voor keuringen. Het bevoegd gezag voor handhaving heeft toegang tot dit register en kan zien waar er keuringen zijn uitgevoerd. Meer informatie: website van RVO

 

Energielabel C verplichting voor kantoren

Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Indien het gebouw in 2023 niet aan de eisen voldoet, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit 2012 en geldt voor de meeste bestaande kantoorgebouwen. Meer informatie: website van RVO

 

Toezicht en handhaving vanaf 1 januari 2021

Het nemen van energiebesparende maatregelen is niet vrijblijvend. Tijdens eerdere controles hebben wij bedrijven gewezen op de energiebesparingsplicht en afspraken gemaakt over de realisatie van deze maatregelen. Vanaf 1 januari 2021 kijken wij bij onze controles of alle maatregelen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Waar nodig kunnen deze maatregelen worden afgedwongen middels een dwangsom.

« Terug

Agenda

Geen agenda items beschikbaar

Over Amsterdam Osdorp

Parkmanagementvereniging Business Park Amsterdam Osdorp is een vereniging opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Amsterdam Osdorp om de gezamenlijke belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

A'dam Osdorp

Een stijlvol bedrijvenpark